jun 02

Champions League

UEFA Champions League brukar ibland kallas för ”världens finaste turnering för klubblag”. Med all rätt, om man betänker det faktum att det de facto inte är allom givet att ens spela i denna liga.

Hittills har inget svenskt lag lyckats ta sig hela vägen igenom turneringen och vinna det som sedan 1992 kallas för UEFA Champions League. 1979, när turneringen fortfarande hette Europacupen för mästarlag, var Malmö FF i final men föll då mot Nottingham Forest med minsta möjliga målskillnad, 0-1. Trösten för malmölaget var att man det året fick motta Svenska Dagbladets bragdmedalj för sina insatser i turneringen.

Svenska lag har av hävd alltid haft svårt med det europeiska motståndet. Säsongen 2009/2010 var det Kalmar, i egenskap av svenska mästare, som fick representera de blågula färgerna i Champions League. Kalmar gick in i den andra kvalomgången där man dessvärre föll mot ungerska Debrecen med ytterst liten marginal.

Men detta trista faktum gäller bara herrfotbollen. En intressant sak med säsongen 2009/2010 är att det denna säsong är premiär för damfotbollen att ta steget in i fotbollens finrum. UEFA Womens Champions League är därmed ett faktum. Denna turnering ersätter den tidigare som hette UEFA Womens Cup. I den nya turneringen får de främsta nationerna två deltagare vardera i turneringen. För svensk del handlar det om att Umeå får sällskap av Linköping.

Linköping gick in direkt i den inledande kvalomgången där man stod som värd för kvalgrupp 5 . Dessvärre blev det respass för östgötarna i åttondelsfinalerna mot regerande mästarinnorna i tyska storklubben Duisburg. Umeå-tjejernas entré kom i de därpå följande sextondelsfinalerna. I skrivande stund är västerbottningarna vidare och därmed klara för vårens spännande kvartsfinalspel. Den 10 mars väntar Montpellier i en match som för Umeås del avgörs på hemmaplan. En vecka senare är det fransyskorna som har fördelen av hemmaplan i returmötet mot Umeå.

För svensk del kan det vara intressant att notera att just Umeå har haft stora framgångar i det tidigare UEFA Womens Cup. Totalt fem gånger har tjejerna från Västerbotten varit i final, och två av dessa finaler har man vunnit – två år i rad dessutom. 2003 och 2004 stod Umeå som segrare av damfotbollens europacup. Därmed placerar sig laget på en hedrande andraplats i turneringens historia, endast distanserade av tyska Frankfurt som innehar tre segrar.

Damernas finalspel har även det ändrats inför den nya säsongen. Tidigare spelades den i två matcher, hemma respektive borta, men från och med denna säsong ska den avgöras i en enda match som spelas två dagar före herrfinalen.